OntstoppingenGeurdetectieseptische putRegenputvijver & zwembadrioleringCamera inspectie

Verstopte gootsteen ontstoppen? Handige tips & tricks

Is uw gootsteen verstopt? Een vervelende situatie, en helaas niet zo zeldzaam. Dagelijks verdwijnen veel etensresten via de gootsteen de afvoer in, dat het eigenlijk helemaal niet vreemd is dat deze zo nu en dan verstopt raakt.
In bepaalde gevallen kan een verstopping wel complicaties opleveren, bijvoorbeeld wanneer deze diep is gelegen en u er zelf niet goed bij kunt.

Gelukkig bestaan er enkele handige tips en tricks om allereerst zelf te proberen de verstopping te verhelpen. Sommige van deze trucjes bestaan uit het ontstoppen met alom bekende huis-, tuin- en keukenmiddeltjes die u hoogstwaarschijnlijk gewoon in huis heeft. Allicht het proberen waard!

Bent u niet helemaal zeker van de aard van de verstopping en bent u bang schade toe te brengen aan uw leidingen, dan raden wij u wel aan om de hulp van een expert in te schakelen. Daarmee loopt u geen risico op verdere nadelige gevolgen.

Verstopte gootsteen ontstoppen met cola

Eén van die eerder genoemde huis-, tuin- en keukenmiddelen betreft cola. Cola bevat enkele bestanddelen die vuil en etensresten oplossen. Dit betreft koolzuur en fosforzuur, de ingrediënten die zorgen voor de prik in cola. Dit betekent trouwens dat niet alleen cola bruikbaar is als ontstoppingsmiddel, maar vrijwel elke koolzuurhoudende drank. Deze zure bestanddelen weken het vuil weg en kunnen de verstopping teniet doen.

Hoeveel heeft u nodig? Het beste is ongeveer 0,5 liter cola in uw gootsteen te gieten. Laat het vervolgens ruim een uur inwerken, zodat de afvoer goed vrij kan worden gemaakt van resten en vuil. Daarna kunt u met warm water de gootsteen naspoelen. U kunt zo ook de gootsteen zelf goed schoon krijgen. Cola kan namelijk ook prima als boenmiddel gebruikt worden. Voor oppervlakkige verstoppingen die niet diep liggen, kan cola een prima uitkomst zijn.

Verstopte gootsteen ontstoppen met soda

Heeft cola niet het gewenste effect of heeft u geen cola in huis, dan kunt u ook soda gebruiken als middel tegen een verstopping in de gootsteen. U krijgt het beste effect wanneer u ook nog schoonmaakazijn aan het mengsel toevoegt. U kunt dan grofweg één deel soda op drie delen azijn gebruiken en het mengsel in de gootsteen gieten.

Wacht nadien minimaal een uurtje, opdat de gootsteen en afvoer écht goed schoon worden. Ook in dit geval kunt u de gootsteen meteen mee schrobben met het schoonmaakmengsel. Spoel daarna met heet (maar niet kokend) water de afvoer goed door. Laat het water langzaam in de gootsteen lopen totdat alles weer goed doorstroomt. Als de verstopping niet te ernstig is, zou deze methode moeten werken.

Nog steeds een verstopte gootsteen?

Heeft u na het toepassen van bovenstaande tips & tricks nog steeds een verstopping in uw gootsteen? Dan is de kans zeer groot dat de verstopping hardnekkiger is dan u dacht. U kunt nog proberen een speciaal ontstoppingsmiddel te halen en daarmee de verstopping te verhelpen. Let er wel op dat een dergelijk middel niet in direct contact met uw huid komt, aangezien deze middelen zeer bijtend zijn. Adem de dampen ook zeker niet in. Ook dit middel dient even in te werken. Lees voor de exacte duur goed het etiket. 

Hebben alle bovenstaande methoden geen effect, bel dan naar Ontstoppingsdienst DVI Ontstoppingen. Dankzij onze jarenlange ervaring op het gebied van ontstoppingen en rioleringen ontstoppen wij in een mum van tijd uw verstopte gootsteen. Vertrouw op onze expertise, en voorkom mogelijke verdere schade.