OntstoppingenGeurdetectieseptische putRegenputvijver & zwembadrioleringCamera inspectie

Hoe uw septische put onderhouden?

In sommige buurten en streken is er geen rioleringvoor sanitair afvalwater voorzien. Is uw woning niet aangesloten op het riool, dan moet u zelf voorzien in de zuivering van dit afvalwater, en dit kan door middel van een septische put.

Werking septische put

In een septische put wordt het sanitaire afvalwater van een huishouden afgebroken en vloeibaar gemaakt. De vaste stoffen bezinken en de organische stoffen worden door bacteriën afgebroken en omgezet in gassen, water en gegist slib. Hierbij ontstaat naast gasontwikkeling ook schuimvorming. Het schuim en de lichte afvalstoffen vormen een drijvende laag die ook gedeeltelijk wordt afgebroken.

Hoewel deze manier van afvalwater zuiveren in het algemeen zeer effectief is, kan het gebeuren dat de septische put vol raakt en geledigd moet worden.
Hoe kan een septische put goed onderhouden worden? En wat kan u doen bij een volle septische put?

De experts van ontstoppingsdienst DVI Ontstoppingen krijgen dagelijks te maken met dit soort vragen. In dit artikel geven we u graag het antwoord.

Onderhoud septische put

Het is erg belangrijk dat een septische put goed onderhouden wordt. Hoewel een goed onderhouden septische put niet kan voorkomen dat de put soms vol geraakt en geledigd moet worden, vertraagt het het proces. Een goed onderhouden septische put werkt langer.

Voor een optimale werking moet een septische put altijd gevuld zijn met water. Ook wanneer de septische put net gereinigd is, moet u deze weer vullen met water. Water is voor 2 redenen erg belangrijk: (1) het zet de bacteriële processen weer in werking, en (2) het is ook nodig voor de algehele werking van de septische tank.

Verder is het aangeraden om uw septische put jaarlijks preventief te laten ledigen om zo een goede werking te kunnen blijven garanderen. Vroeger was dit trouwens verplicht, maar sinds 2007 is de wettelijke verplichting weggevallen.

De septische put is verstopt, wat nu?

Er zijn verschillende manieren om na te gaan of uw septische put verstoptis.

U kan bijvoorbeeld zelf even in uw septische put kijken of er bovenaan in plaats van schuim een harde dikke laag zichtbaar is die de afvoer naar de septische put verstopt.

Of ondervindt u bij het doortrekken van het toilet dat het water eerst even stijgt om daarna weer langzaam te zakken? Ook dat kan een teken zijn dat het zeer dringend tijd is om uw septische put te laten ledigen.

Ontstoppingsdienst DVI Ontstoppingen ruimt uw septische put

Neem contact op met ontstoppingswerken DVI Ontstoppingen van zodra u één van bovenstaande symptomen merkt. Wij staan steeds paraat, ook buiten de kantooruren, om uw septische put snel en vakkundig te ledigen.
Nadat ontstoppingsdienst DVI Ontstoppingen uw septische put geruimd heeft, kan meteen de biologische werking van de septische put opnieuw worden opgestart. Zo bent u weer zeker van een goede werking!