Urinesteen verwijderen: hoe doet u dat?
Een toilet dat dagelijks in gebruik is, moet goed onderhouden worden. Er vormen zich kalkafzettingen en urinesteen.
Kalkaanslag of urinesteen?
Een vuile toiletpot is vaak een combinatie van zowel kalksteen als urinesteen. Kalkaanslag vormt zich door de hoeveelheid kalk in het water. Na verdamping droogt het water op en wat overblijft is de kalkaanslag die in de pot te zien is. Een tip is om de toiletpot elke keer te drogen om kalkaanslag te voorkomen. Maar in de praktijk zijn er weinig mensen die dit ook effectief doen.
Zelfs bij weinig dagelijks gebruik zien we dat het water in een toilet zich gaat vermengen met de toiletbehoeften. Bij onvoldoende reiniging gaat de viezigheid samenkoeken en uiteindelijk verandert de kalksteen in urinesteen.
Urinesteen verwijderen kan een lastige klus worden, omdat het ook verder in de buizen kan “blijven plakken”. Ook in de sifon kunnen vuilresten blijven hangen. Dit kan uiteindelijk voor verstoppingen leiden.
Niet alleen de sifon kan vuil ophouden, maar ook de afsluitringen van de sifon. Deze drogen na enkele jaren van gebruik uit en verliezen hierdoor hun functie. Goed en regelmatig onderhouden is dus de boodschap.
Hoe urinesteen of kalksteen verwijderen?
Om urinesteen of kalksteen te verwijderen, kan u de volgende stappen proberen:
- Maak een oplossing van water en azijnzuur en giet deze in de toiletpot. Laat dit mengsel 8 tot 10 uur inwerken. De kalkaanslag moet nadien makkelijk te verwijderen zijn.
- Een andere manier is met borax en citroensap. Breng het mengsel aan op de plaatsen waar het nodig is. Laat het enkele uren inwerken en ga er dan nog eens met de borstel over.
Welke methode u ook gebruikt, het is aan te raden om een aparte wc-borstel te gebruiken. Is er aangekoekt vuil in de pot te vinden, dan kan u dit verwijderen met een borstel en vloeibaar schuurmiddel.
Houd de toiletpot, toiletbril, deksel en spoelbak proper met een neutrale of zure allesreiniger. Met dit middel verdwijnen kalkresten en waterdruppels makkelijk. Hou goed bij wanneer u het laatst uw toilet hebt schoongemaakt. Regelmatige schoonmaak voorkomt ook de vorming van kalk en urinesteen.
Extra tips om specifiek urinesteen te verwijderen
- Gebruik een specifiek schoonmaakmiddel om kalk en urinesteen samen te verwijderen.
- Laat dieper gelegen buizen reinigen met een verenmachine met kettingkop. De werking van de machine schraapt het vuil in de buis los. Dit werkt zowel bij gewone kalkaanslag als bij urinesteen.
- Zit er vuil opgehoopt in de sifon, dan laat u deze best loskloppen.
Wat mag u zeker NIET doen om kalksteen te verwijderen
- Vermijd het gebruik van chloor. Dit is enkel desinfecterend en doodt alleen bacteriën. Het is dus geen middel om urinesteen te verwijderen
- Azijn werkt enkel tegen kalksteen, niet tegen urinesteen
- De spaarknop van een toilet is handig, het verbruik van water daalt hiermee. Maar hierdoor blijft er wel meer vuil achter in het toilet
- Vergeet niet om steeds door te spoelen, hierdoor verkleint de kans aanzienlijk dat vuil, kalk en urinesteen zich vormen