OntstoppingenGeurdetectieseptische putRegenputvijver & zwembadrioleringCamera inspectie

Hoe een verstopt doucheputje ontstoppen? Stappenplan

Een doucheputje dat ineens verstopt is, komt altijd ongelegen. Helaas is het een euvel dat vrij veel voorkomt. Er worden op dagelijkse basis nogal wat verschillende zaken door het doucheputje gespoeld, zoals shampoo, douchegel en haren. Vooral haren kunnen na verloop van tijd samenklonteren en het doucheputje verstoppen.

Gelukkig zijn er meerdere oplossingen voorhanden om een verstopt doucheputje te ontstoppen en weer vrij te maken. U kunt altijd meteen een ontstoppingsdienst bellen. Dan weet u in ieder geval zeker dat u snel en effectief van het probleem verlost bent.

Wilt u echter liever eerst zelf proberen de verstopping op te sporen en weg te nemen, dan zijn er een aantal doe-het-zelf tactieken die u kunt uitproberen. Let er echter wel op dat u altijd voorzichtig te werk gaat, om risico op schade aan uw leidingen te vermijden.

Stap 1: De afvoer inspecteren en schoonmaken

De meest voor de hand liggende oplossing, is nagaan of de verstopping zich in het afvoerputje zelf bevindt. U kunt hiertoe het plugrooster verwijderen met een schroevendraaier. U ziet meteen of zich daar iets bevindt dat de verstopping zou kunnen veroorzaken. Dit kunt u vervolgens handmatig verwijderen, eventueel met rubberen handschoenen.

Ziet u niet direct iets, dan kunt u nog proberen iets dieper te graven met behulp van een rioolveer. Dit is een smal voorwerp waarmee u op veilige wijze eventueel vastzittende resten uit uw leiding kunt trekken. Een rioolveer heeft een soort gekruld uiteinde, vergelijkbaar met een boorkop, waar het vuil handig aan vast blijft zitten.

U kunt de rioolveer in de afvoerbuis steken totdat deze tegen de sifon aankomt. De sifon is het deel van de afvoerbuis dat afbuigt. U kunt de rioolveer hier doorheen duwen totdat u niet verder kunt, waarna u de rioolveer weer terugtrekt. Blijft u vuil terugtrekken, dan kunt u dit proces enkele keren herhalen. Vervolgens kunt u nagaan of de afvoer vrij is. De rioolveer kunt u gemakkelijk schoonmaken.

Stap 2: Uw doucheputje ontstoppen met ontstoppingsmiddelen

Heeft u beide bovenstaande tips uitgeprobeerd, maar zonder resultaat, dan kunt u nog proberen uw doucheputje te ontstoppen met een ontstoppingsmiddel. Ietwat vriendelijker voor het milieu is een combinatie tussen zuiveringszout en schoonmaakazijn. Deze producten zijn gemakkelijk in de supermarkt te kopen. Kook allereerst water en giet dit in de afvoer van uw douche. Meng vervolgens 1 deel zuiveringszout op ongeveer 4 delen azijn, en laat ook dit in de afvoer lopen. Wacht ongeveer 15 minuten en spoel de afvoer na met water.

Loopt het water nog steeds niet weg, dan kunt u nog proberen een chemisch ontstoppingsmiddel te gebruiken. Dit kunt u in de meeste supermarkten kopen. Niet alle ontstoppingsmiddelen zijn voor elk soort materiaal geschikt, omdat ze erg bijtend zijn. Lees goed het etiket! Nadat u een geschikte hoeveelheid in het doucheputje heeft laten vloeien, moet u ongeveer 15 minuten wachten. Daarna kunt u weer met water de afvoer spoelen.

Stap 3: Nog steeds geen resultaat? Bel een ontstoppingsfirma!

Indien u na het uitproberen van bovenstaande oplossingen nog steeds een verstopt doucheputje heeft, dan is het verstandig een expert in te schakelen. Ruim- en ontstoppingsdienst DVI Ontstoppingen  kan u op vakkundige wijze helpen met uw probleem. Dankzij onze jarenlange ervaring op het gebied van ontstoppingswerken kunnen wij elke verstopping met succes te lijf gaan. Binnen een mum van tijd kunt u weer heerlijk gebruik maken van uw douche. Bel ons vandaag nog en wij plannen meteen een afspraak in! Wij zijn 24 uur op 24, 7 dagen op 7 bereikbaar.