OntstoppingenGeurdetectieseptische putRegenputvijver & zwembadrioleringCamera inspectie

Hoe werkt een septische put?

Hoewel de meeste woningen aangesloten zijn op het rioleringsstelsel, is dat niet bij alle huizen zo. Toiletafval wordt in die gevallen opgevangen door een beerput of septische put. 

Heeft u een septische put of beerput? Dan weet u ongetwijfeld dat dit wat extra werk met zich meebrengt. Een beerput en septische put moeten allebei periodiek geledigd worden, om zo problemen en vooral verstoppingen te voorkomen.
Daarnaast dient een septische put ook te worden onderhouden, omdat de werking van een septische put ietwat anders is dan een beerput.

Bent u benieuwd hoe een septische put precies werkt? In dit artikel vertellen wij u iets meer over de werking van septische putten.

Wat is het verschil tussen een beerput en een septische put?

Een beerput is niet hetzelfde als een septische put. Een beerput is eigenlijk te zien als een soort van opslagruimte, die van tijd tot tijd geledigd en schoongemaakt moet worden. Een septische put daarentegen, bevat bepaalde bacteriën die ervoor zorgen dat het afvalwater continu wordt afgebroken, waardoor het vrij van slib blijft.

Hierdoor hoeft een gemiddelde septische put slechts één keer om de 5 jaar geledigd te worden, iets dat erg veel kan schelen in tijd en kosten. Vergeet dit echter niet, anders riskeert u verstoppingen en onaangename geurtjes. De inhoud van de put kan dan mogelijkerwijs via de afvoeren naar boven komen en dat is iets dat u het liefst wil vermijden.

Hoe een septische put goed onderhouden?

Omdat de bacteriën in een septische put van groot belang zijn, zult u deze zo nu en dan moeten aanvullen. Dit kan erg gemakkelijk met een speciaal poeder dat u in uw toilet strooit.

De bacteriën zorgen voor een correcte werking van de septische put en een goede reiniging van het afvalwater. Maar na verloop van tijd nemen de bacteriën af in werking en aantallen. Dit gebeurt vooral wanneer er veel chemische middelen worden gebruikt die via de afvoeren in de septische put terecht komen.

Wanneer er voldoende bacteriën in de septische put aanwezig zijn, dan is het water kleurloos en geurloos. Zijn er weinig tot geen bacteriën aanwezig, dan zal er al snel slibvorming optreden in de put. Slib zal het legen van de septische put een stuk moeilijker maken. Daarnaast wordt het aanwezige water weer vuil en troebel.

Hoe een septische put ledigen?

Het ledigen van een septische put is een klus die u het best aan een vakman overlaat. Ruim- en ontstoppingswerken DVI Ontstoppingen  beschikt over heel wat kennis en expertise op het gebied van septische putten. U kan op ons rekenen voor het onderhoud en periodiek ledigen van uw septische put. Ook kunnen wij het aantal bacteriën voor u checken, zodat u zeker weet dat uw septische put nog in goede conditie is. Bel ons meteen voor een afspraak! Wij staan 7/7, 24/24 voor u paraat!