OntstoppingenGeurdetectieseptische putRegenputvijver & zwembadrioleringCamera inspectie

Regenpijp verstopt? Hoe ontstoppen + hoe voorkomen?

Iets waar we allemaal mee bekend zijn in dit land: regen. Soms komt het met bakken uit de hemel vallen, dit kan voor een hoop wateroverlast en bijkomende problemen zorgen. Niet alleen vochtproblemen maar ook lekkages en een grote hoeveelheid stromend water. Daarom heeft men lang geleden een handig hulpmiddel bedacht om water effectief van boven naar beneden te voeren: de regenpijp.

Een regenpijp zorgt ervoor dat water via uw dak en dakgoot uiteindelijk weer op straatniveau terecht komt. Hiermee wordt voorkomen dat er het water op uw dak achterblijft en kan het overtollige water gewoon worden afgevoerd. Maar soms kan een regenpijp verstopt raken. Wat nu? In dit artikel leggen we uit hoe u een verstopte regenpijn herkent, ontstopt en voorkomt.

Wat zijn de oorzaken die leiden tot een verstopte regenpijp?

Hoewel er verscheidene oorzaken aan de basis kunnen liggen van een verstopte regenpijp, komt het meestal door resten vuil en bladeren die gedurende de tijd de regenpijp steeds meer verstoppen. Juist omdat het zo vaak regent, worden bladeren en zand continu verplaatst en door de stroming van het water komen deze zaken in uw regenpijp terecht. Maar ook andere objecten kunnen voor verstoppingen zorgen:

  • Bladeren die op uw dak liggen
  • Mos dat op uw dak groeit, of zelfs in de regenpijp zelf
  • Zand, grind en steentjes die op uw dak liggen of zijn geplaatst
  • Stukjes afgebroken of afgesleten dakpannen
  • Een regenpijp die beschadigd of verzakt is kan ook eerder verstopt raken
Wanneer u een verstopte regenpijp te lang negeert, dan kunnen er situaties ontstaan die kunnen leiden tot hoge kostenposten. Uw muren kunnen blijvend vochtig worden, maar ook kunnen leidingen en rioleringen beschadigd raken. Een verstopte regenpijp kan uiteindelijk de oorzaak zijn van rioolproblemen en dit voorkomt u natuurlijk het liefst.


Hoe voorkomt u dat uw regenpijp verstopt raakt?

U kunt voorkomen dat dergelijke situaties optreden door uw regenpijp zelf zo nu en dan te inspecteren en, waar mogelijk, zelf schoon te houden. Zo kunt u periodiek slib en resten vuil uit uw dakgoot verwijderen, aangezien juist deze zaken voor een verstopte regenpijp kunnen zorgen. U kunt de regenpijp ook op een zonnige dag losschroeven en schoonmaken met een hogedrukspuit. Ook bestaat de optie om bladscheiders (spinnenkoppen) te plaatsen, die blaadjes uit de regenpijp houden.

Heeft u geen tijd om deze werkzaamheden te verrichten of is het moeilijk om op uw dak te komen? Dan raden wij ten zeerste aan om minimaal 2 x per jaar uw regenpijp te laten onderhouden door een gespecialiseerde firma. Zij zullen al het bovenstaande werk vakkundig voor u uit handen nemen en klaren de klus veelal in een mum van tijd. U hoeft zich geen zorgen te maken over verstoppingen, omdat u er vanuit kunt gaan dat uw regenpijp schoon en in goede conditie is.

DVI Ontstoppingen helpt bij een verstopte regenpijp

Wilt u graag hulp bij een verstopte regenpijp? Of is er op het moment niets aan de hand met uw regenpijp en wilt u dit graag zo houden? Neen dan contact op met ons team. Wij kunnen u precies vertellen hoe wij te werk gaan en welke aanpak in uw situatie het meest doeltreffend is. Met jarenlange ervaring op het gebied van onderhoud, reiniging en ontstoppen van regenpijpen weten wij als geen ander hoe wij u kunnen helpen.