OntstoppingenGeurdetectieseptische putRegenputvijver & zwembadrioleringCamera inspectie

Rioolgeur in huis, mogelijke oorzaken en oplossingen

De tijd dat er nog geen ondergrondse afvoersystemen bestonden en alles bovengronds werd afgevoerd, behoort gelukkig tot het verleden. Normaal gezien hebben we geen last meer van een rioollucht die het huis vervuilt. Toch kan het soms gebeuren dat u ineens een geur opmerkt die verdacht veel lijkt op rioolstank. Hoe dit mogelijk is? Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor het ontstaan van rioolgeur in huis: een gebrek aan ventilatie, de ouderdom van de leidingen in en onder uw woning, een scheurtje in een leiding of een breuk, een losgeschoten verbinding of boomwortels die de leiding hebben bereikt en wellicht doorboord...

Hoe dan ook, rioolgeur past niet in huis, en uiteraard wil u er zo snel mogelijk van af. In wat volgt, geven we u enkele tips over hoe u rioolgeurhinder kan aanpakken.

Oorzaken van de rioolgeur in huis

Rioolluchtjes zijn doorgaans een teken dat er een rioolprobleemis. Het probleem kan zich echter op heel wat verschillende plekken bevinden, en dat maakt het opsporen van de precieze oorzaak er niet gemakkelijker op. U kan alvast beginnen om in uw woning zelf een kijkje te nemen op die plekken waar zich leidingen bevinden. Ruikt u in de buurt van die plekken de rioolgeur harder door? Zo ja, dan u beginnen nagaan of er sprake is van een verstopping. Zo kan een verstopping van bijvoorbeeld het toilet logischerwijs een onprettige geur verspreiden. Probeer de verstopping te verhelpen of op te lossen, en ventileer vervolgens de ruimte gedurende een aantal uren.

Kan u daarentegen niet meteen een plek in uw woning ruiken waar de geurhinder sterker is, dan is de kans groot dat het probleem zich onder uw woning bevindt. Zo kunnen onder andere haarscheurtjes of slechte verbindingen in de leidingen de boosdoeners zijn. Het advies is om in dat geval niet zelf te werk te gaan, omdat u hiermee helaas schade aan kunt richten. Een haarscheurtje is met het blote ook bijvoorbeeld niet waarneembaar en kan alleen maar worden opgespoord door het inschakelen van een expert.

Professionele hulp bij rioolgeur in huis

Wanneer u beroep doet op een expert om de oorzaak van de geurhinder te vinden, wordt er allereerst gezocht naar de exacte locatie van het geurprobleem. Hiervoor wordt een speciale geurdetectiemachinegebruikt die niet-schadelijke rook in uw rioleringsstelsel blaast. De uitgangen van de riolering worden afgesloten en met de rookgenerator worden de leidingen met rook gevuld. Het probleem bevindt zich daar waar er rook tevoorschijn komt. Op deze manier kunnen de kleinste scheurtjes, zoals bovengenoemde haarscheurtjes gevonden worden.
Daarna worden er, afhankelijk van uw specifieke situatie, stappen ondernomen om het probleem verder op te lossen. Dit kan door middel van het ontluchten, schoonfrezen, schoonboren, leegzuigen en/of reinigen onder hoge waterdruk van de leidingen.

Ontstoppingswerken DVI Ontstoppingen helpt

Heeft u last van vervelende luchtjes en rioolgeur in huis en kan u niks vinden? Doe een beroep op de experts van ontstoppingswerken DVI Ontstoppingen. U kan ons op elk moment van de dag, 24/7, bereiken. Wij komen steeds zo snel als mogelijk bij u langs en gaan samen op zoek naar de oorzaak van de overlast, om deze vervolgens adequaat te verhelpen. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden en binnen een mum van tijd ruikt uw huis weer fris en fruitig!