OntstoppingenGeurdetectieseptische putRegenputvijver & zwembadrioleringCamera inspectie

Hoe rioolvliegjes bestrijden in huis? Onze tips

Heeft u de afgelopen periode ineens veel vliegjes in uw woning opgemerkt? Met name in de zomer is dit een veel voorkomend euvel. Veel mensen zien dit niet direct als iets schadelijks, terwijl het in bepaalde gevallen wel een direct gevolg kan zijn van een probleem met uw riool. Niet alle vliegjes komen namelijk van buitenshuis. Indien u plotseling veel vliegjes waarneemt op plekken zoals de keukengootsteen, de afvoerputjes in uw badkamer en/of uw toilet, dan is het raadzaam extra alert te zijn.

Hoe rioolvliegjes herkennen?

De rioolvlieg heeft een specifiek uiterlijk waaraan u dit vliegje kunt herkennen. De vliegjes zijn niet bijzonder groot, doorgaans ongeveer 2 tot 6 mm groot. Ze zijn behaard op de vleugels en variëren van grijs tot lichtgrijs van kleur. U kan ze overal in uw woning terugvinden, maar u zult ze veruit het meest zien op plekken waar een afvoer is gelegen. Dit kan de gootsteen in de keuken zijn, uw bad of douche, een afvoerputje bij een kraan buitenshuis, aan de afvoer van uw zwembad of vijver of in de buurt van uw septische put.

Rioolvliegjes dragen overigens nog vele andere benamingen, zoals de motvlieg, de filtervlieg, de aalputmug en de afvoerbuisvlieg. Het gaat echter altijd om één en dezelfde vlieg. Ze zijn echter niet te verwarren met de veelvoorkomende fruitvliegjes die vooral bij warm weer rond - zoals de naam al aangeeft - fruit hangen.

Rioolvliegjes vertoeven op plaatsen waar het vochtig en koud is, zoals de riolering. De larven komen vooral voor in rioolzuiveringsbedden. Deze larven versnellen de ontbinding van organisch materiaal. Heeft u bijvoorbeeld een lek of een breuk in uw riolering, dan ontstaat op deze plek een sliblaag. Deze drab is een mengeling van water, vuil en zand, een geweldige voedingsbodem voor de larven van rioolvliegen. Wanneer ze eenmaal ontpopt zijn, dan verspreiden deze rioolvliegjes zich ongelooflijk snel waardoor u ze ook binnenshuis zult opmerken.

Wat veroorzaakt rioolvliegjes?

Merkt u rioolvliegjes op in huis, dan heeft u in 99% van de gevallen te maken met een lek of scheur in uw riolering. Het is belangrijk om in dit geval zo snel mogelijk actie te ondernemen. Rioolvliegen leven zoals eerder aangegeven van organisch voedsel. In het riool zal het dan vooral gaan om aanwezige schimmels en drab waarin zich bacteriën bevinden. Hierdoor zijn deze vliegjes verspreiders van schadelijke bacteriën, die uw gezondheid niet ten goede komen. U kunt bijvoorbeeld een allergische reactie krijgen, maar ook ernstig ziek worden.

Daarnaast moet een mogelijk aanwezige lekkage of scheur in uw leidingsysteem natuurlijk ook snel hersteld worden, omdat u anders met een verstopping te maken krijgt of vochtoverlast in uw woning als gevolg van het lek. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor uw toilet, bad en gootsteen maar ook de andere vertrekken in uw woonst.

And last but not least wordt hoogstwaarschijnlijk ook getrakteerd op een hinderlijke rioollucht, iets dat u ook best zo snel mogelijk oplost.

Weg met rioolvliegjes dankzij Ruim- en Ontstoppingswerken DVI Ontstoppingen

In alle bovenstaande gevallen kunt u ons meteen bellen. Wij komen dan zo snel als mogelijk bij u langs om de situatie aan een grondige inspectie te onderwerpen. We bekijken uw leidingen en riool met moderne middelen zoals camera-inspectie en geurdetectie, zodat we snel de precieze oorzaak weten te vinden. Na de inspectie lossen wij natuurlijk ook snel en doeltreffend het probleem voor u op. Zo bent u definitief verlost van deze vervelende rioolvliegjes en kunt u snel weer van een lekvrij en proper huis genieten. Bel ons vandaag nog voor het plannen van een afspraak!