OntstoppingenGeurdetectieseptische putRegenputvijver & zwembadrioleringCamera inspectie

Septische put stinkt! Oorzaken en hoe oplossen?

Merkt u een vreemde lucht op of stank rondom de afvoeren waar de septische put is aangesloten?

Of misschien ruikt u vooral buiten een rare geur? Een septische put kan omwille van vele redenen ineens minder fris ruiken of zelfs stinken.

Soms is ligt het aan de afsluiting, in andere gevallen kan het om niet afdoende onderhoud of om een verstopping gaan. In dit artikel leggen we uit wat de oorzaken van een stinkende septische put kunnen zijn en wat u daar mogelijkerwijs aan kunt doen.

1. Septische put is niet luchtdicht afgesloten

Het komt vaak voor dat mensen buitenshuis een stank waarnemen, vaak dichtbij de opening van de put. Het kan in dat geval zo zijn, dat de putdeksel niet goed luchtdicht aansluit.

In veel gevallen wordt dan aangeraden, om de ruimte tussen de opening en het deksel met smeervet in te smeren. Haal het putdeksel daarom van de opening af en smeer de randen goed dik in. Nadat u het deksel terugplaatst, zou dit terug goed moeten aansluiten en zo kan de stank niet meer ontsnappen.

2. Septische put is vol en dient te worden geleegd

Een septische put die vol is een veel voorkomende reden van stank. Hierdoor staat het water te hoog en kan de lucht in bijvoorbeeld uw badkamer en keuken terecht komen. Het is erg belangrijk dat u uw septische put periodiek en op tijd laat onderhouden en ledigen. Doet u dit niet, dan riskeert u dat de put overstroomt.

Maar ook andere problemen zoals een sliblaag, of een verminderde werking van de bacteriën. De bacteriën in de septische put moeten na verloop van tijd worden bijgevuld, om er voor te zorgen dat het afvalwater goed schoon kan worden gemaakt. Al deze zaken dienen op tijd te gebeuren om problemen te voorkomen.

3. Is de septische put verstopt?

Een verstopping in de septische put kan ook voor aardig penetrante geurhinder zorgen. Zoals eerder genoemd kan er slib in de put ontstaan, indien de speciale bacteriën niet tijdig worden aangevuld. Maar het kan ook voor komen, dat er iets door een afvoer is gespoeld dat ergens vast is komen te zitten.

Vaak komt dit voor in het toilet wanneer kinderen objecten doorspoelen, die daar niet voor bedoeld zijn. Maar een te grote hoeveelheid wc-papier kan ook al aanleiding geven tot een verstopping. De stank komt dan in huis, dit komt het water in de afvoer hoger komt te staan.

Oplossing: wat doen bij een septische put die stinkt?

Heeft u last van geurhinder in en om uw septische put? Dan raden wij altijd aan een expert in te schakelen.

Maak zelf uw handen niet vuil aan uw septische put! Neem contact op met DVI Ontstoppingen. Met jarenlange ervaring en expertise op het gebied van beerputten, regenwaterputten én septische putten kunnen wij zeker helpen met het oplossen van stankproblemen en geurhinder.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Contacteer ons vrijblijvend op 0497/525.025 of stuur een e-mail.