OntstoppingenGeurdetectieseptische putRegenputvijver & zwembadrioleringCamera inspectie

5 x tips om zelf leidingen en buizen te ontstoppen

Last van een verstopte leiding of een verstopping in woning? Per ongeluk een te groot stuk speelgoed of teveel toiletpapier doorgespoeld? Of misschien een opstapeling van vuil en etenswaren in uw leidingen?

Verstoppingen kunnen op verschillende manieren ontstaan, wat ook de oorzaak is u zal er in elk geval iets aan moeten doen. Natuurlijk kunt u altijd bellen met DVI Ontstoppingen, binnen een mum van tijd staan wij bij u om uw leidingen snel en vakkundig te ontstoppen. Probeert u het liever eerst zelf?

Dan kunnen onderstaande tips u een eindje op weg helpen voor de handmatige ontstopping van leidingen.

1. Probeer handmatig te ontstoppen

De meest voor de hand liggende manier om een verstopping te verhelpen, is het gebruiken van een handmatige ontstopper. Deze werkt goed voor vrijwel elke afvoer, vooral oppervlakkige verstoppingen zijn op deze manier vaak gemakkelijk te verwijderen.

Plaats de ontstopper op de afvoer en duw deze naar beneden. Daarna laat u zachtjes de ontstopper omhoog komen, herhaal dit proces enkele malen totdat er iets los komt. Lukt dit niet? Dan kunt u ook nog proberen met een kleerhanger die u uit elkaar heeft gehaald de verstopping los te wroeten.

Let daarbij wel op, dat u niks beschadigt. Betreft het een verstopping in het toilet? Dan kunt u met rubberen handschoenen trachten de verstopping letterlijk handmatig op te sporen.

2. Maak de sifon grondig schoon

Een verstopping kan dikwijls in de sifon ontstaan, wanneer vuilresten zich daar opstapelen. U kunt de sifon zelf schoonmaken. Wij raden aan altijd het raam open te zetten bij deze activiteit, aangezien er vervelende geurtjes vrij kunnen komen. Trek ook nu handschoenen aan en zet een emmertje onder de sifon.

Daarna kunt u de sifon losschroeven met een zogenaamde waterpomptang. Maak de sifon helemaal leeg en schroef de sifon weer terug. Controleer vervolgens, of uw afvoer nu wel door kan lopen. In sommige gevallen zal het weer vlekkeloos gaan, is dit niet het geval? Dan is de verstopping dieper gelegen.

3. De ontstoppingsveer

Wanneer u na het schoonmaken van de sifon nog steeds last heeft van een verstopping, dan kunt u proberen of een ontstoppingsveer misschien werkt. Maak daarvoor de sifon wederom los op dezelfde manier en druk de veer in de leiding.

Vervolgens kunt u de ontstoppingsveer heen en weer bewegen, maak hierbij lange en langzame halen. Indien u de verstopping kunt bereiken, zult u de oorzaak met de veer los kunnen wrikken.

4. Vloeibare middelen om te ontstoppen

Wanneer al deze methoden niet werken, dan kunt u een mengsel van soda en azijn uitproberen om te kijken of het water nu wel doorloopt. Giet dit mengsel in de afvoer en laat dit zeker een half uur inwerken. Spoel na met heet (maar niet kokend) water. Op dezelfde manier kunt u ook een chemisch middel in de afvoer gieten, volg dan wel altijd goed de instructies op het etiket op.

5. Voorkomen is altijd beter dan genezen...

Verstoppingen kunt u gemakkelijk voorkomen door een zeefje te gebruiken. Hiermee houdt u voor een groot deel vuil en objecten tegen, die een verstopping kunnen veroorzaken.

Heeft u echter nog steeds last van een verstopte leiding? Dan kan DVI Ontstoppingen u helpen deze te lokaliseren en te verwijderen. Bel ons direct, wij komen zo snel als mogelijk bij u langs om uw leidingen te inspecteren en te ontstoppen.