OntstoppingenGeurdetectieseptische putRegenputvijver & zwembadrioleringCamera inspectie

Hoe voorkom ik dat mijn gootsteen in de keuken verstopt raakt?

Verstoppingen zijn vervelend en vaak lastig te traceren. Soms betreft het een oppervlakkige verstopping, bijvoorbeeld wanneer een object vast is komen te zitten. Zo'n oppervlakkige verstopping kunt u vaak zelf gemakkelijk verwijderen.

In andere gevallen kan een verstopping met de tijd ontstaan en dieper liggen, bijvoorbeeld in uw leidingen of riolering. Dat is vaak het geval bij gootsteenverstoppingen, omdat er via de gootsteen heel wat etensresten en vuil worden weggespoeld. Gebeurt dit op dagelijkse basis, dan bestaat de kans dat al deze kleine restjes op den duur gaan samenklonteren en een verstopping vormen.

Het is dus verstandig een verstopte gootsteen te voorkomen. Zo bespaart u uzelf heel wat frustratie, tijd en moeite. Hoe u dat kan doen, leggen we in dit artikel verder uit.

Algemene maatregelen om een verstopte gootsteen te voorkomen

Uw gootsteen krijgt met een hele hoop restjes en vuil te maken. U doet immers dagelijks de afwas in uw keuken, waarna het afwaswater met resten in de afvoer belandt. Doet u hier op structurele basis niets aan, dan is de kans zeer groot dat dit op een dag ineens zal leiden tot een verstopte gootsteen.

Er zijn echter een aantal kleine preventieve maatregelen die u kunt nemen, om dit grotendeels te voorkomen. Een eerste stap is alvast om de grootste etensresten van de borden en bestek verwijderen en in de vuilbak (of groenbak) te gooien, voordat u begint aan de afwas.

Een ander superhandig hulpmiddel dat ook nog eens weinig kost, is een afvoerbeschermer. Het is eigenlijk een soort gaasje met kleinere gaten dan de afvoer zelf, waardoor restjes en vuil gefilterd worden en er vrijwel alleen water in de leidingen van uw gootsteen terecht komt. U kunt een afvoer beschermer in vrijwel elke winkel met keukenspullen halen. Deze kosten maar een paar euro’s, maar zijn hun geld meer dan waard. Na elke afwasbeurt kunt u vervolgens de gefilterde resten in de vuilbak gooien.

Uw gootsteen van tijd tot tijd ontstoppen

Wanneer u merkt dat het water nog wel wegloopt uit uw gootsteen, maar toch wat lang blijft hangen, dan kunt u een volledige verstopping voorkomen door al preventief een ontstoppend middel te gebruiken. U kunt hiervoor milieubewust te werk gaan en een combinatie van soda en schoonmaakazijn gebruiken. Laat dit mengsel een halfuurtje werken, en spoel het vervolgens door met heet water.  

U kunt ook een speciaal ontstoppingsmiddel kopen. Deze zijn zowel in vloeibare variant als in korrels verkrijgbaar. Ook dit middel kunt u in de gootsteen deponeren, om vervolgens na te spoelen. Let er wel op dat deze middelen bijtend kunnen zijn. Gebruik dus het liefst handschoenen. 

Toch een verstopte gootsteen?

Heeft u toch pech en is uw gootsteen verstopt? En kunt u dit niet meer zelf oplossen? Bel dan meteen naar Ontstoppingsdienst DVI Ontstoppingen. Wij kunnen elke verstopping in een mum van tijd voor u verhelpen. Onze deskundige medewerkers staan direct bij u voor de deur. Wij zijn 24/24, 7 dagen op 7 bereikbaar!