OntstoppingenGeurdetectieseptische putRegenputvijver & zwembadrioleringCamera inspectie

Verstopping? Helpt ontstoppen met azijn of soda?

U kunt in uw woning te maken krijgen met een veelvoud aan verstoppingen. Uw toilet kan verstopt raken, maar ook de afvoer van uw bad of douche, lavabo of vaatwasmachine. Gelukkig kunnen veel van deze verstoppingen goed verholpen worden en in sommige gevallen ook voorkomen.

Tegenwoordig zijn er zeer veel uiteenlopende middeltjes voorhanden met een oplossende werking tegen verstoppingen die u gewoon in de winkel kunt verkrijgen. Helaas zijn veel van deze middelen erg chemisch van aard en niet erg milieuvriendelijk. Daarom wordt meer en meer gezocht naar duurzame en ecologische oplossingen die zachter zijn voor het milieu. U kunt daarom, zeker in het geval van een plaatselijke verstopping, altijd proberen om deze te verhelpen met enkele gewone maar soms erg efficiënte keukenmiddeltjes.

Soda helpt tegen verstoppingen

Eén van deze middeltjes is soda, dat al erg lang gebruikt wordt om verstopte afvoeren en leidingen te ontstoppen. Maar soda is tevens erg effectief tegen verschillende vormen van etensresten, vuil en kalkaanslag. Het heeft een zuiverende werking, die diverse resten en obstakels op een milieuvriendelijke manier oplost. Overigens gaat het in dit geval niet om kristalsoda, maar om baking soda of baksoda. Baksoda is hetzelfde als zuiveringszout, namelijk natriumbicarbonaat.

Soda werkt in feite goed tegen alle vormen van organische verstoppingen. Baksoda heeft een oplossende werking vanwege de aanwezige zuren en vreet zich als het ware een weg door de resten heen. Giet een kopje soda in de verstopte afvoer, samen met heet (maar niet kokend) water, en laat dit brouwsel een uurtje rusten. Let wel: soda heeft geen effect op vaste of harde objecten. Is de verstopping in uw toilet bijvoorbeeld te wijten aan iets hard, dan zult u een ontstoppingsdienst moeten bellen om deze verstopping op te lossen.

Soda en azijn voor een dubbel sterke werking

Heeft een kopje soda niet het gewenste effect, dan is het ook een optie om de soda te combineren met azijn. Het aanwezige zuur in de azijn wekt een heftige reactie op met het natriumbicarbonaat, waardoor koolstofdioxide ontstaat. Dit werkt uitzonderlijk goed bij verstoppingen door diverse resten en vuil.

U kunt in dit geval een klein kopje soda combineren met een halve liter natuurazijn. Dit mengsel giet u direct in de verstopte wc of afvoer, want het begint a snel te schuimen. U kunt deze mogelijkheid ook gebruiken om aangekoekte resten weg te schrobben. Draag hierbij echter wel altijd handschoenen om uw huid te beschermen. Wacht ongeveer 10 tot 20 minuten en giet daarna een paar liter heet water door de afvoer. Zet tijdens dit proces altijd een raampje open, want de reactie die deze twee middelen veroorzaken kan behoorlijk wat dampen uitstoten. Het is vanzelfsprekend niet goed om hier veel van in te ademen.

Last van een hardnekkige verstopping?

Zowel soda als azijn kunnen in principe prima werken bij oppervlakkige organische verstoppingen. Is de verstopping echter dieper gelegen, bijvoorbeeld verder in de leiding of in het riool, dan bestaat de kans dat deze middelen simpelweg niet sterk genoeg zijn. Ook verstoppingen door harde objecten zullen door soda en azijn niet opgelost kunnen worden.

Bel in dat geval Ontstoppingsdienst DVI Ontstoppingen. Wij komen direct bij u langs en lossen de verstopping snel en vakkundig voor u op, zodat u er geen omkijken naar heeft. Voor elke verstopping beschikken wij over de beste middelen en technieken, zodat u er zeker van kunt zijn dat precies de juiste methode wordt gehanteerd. Wilt u snel van uw probleem af zijn? Neem dan gauw contact op!