OntstoppingenGeurdetectieseptische putRegenputvijver & zwembadrioleringCamera inspectie

Verstopte afvoer? 4 tips!

Heeft u last van een verstopte afvoer? Deze verstopping kan zich op meerdere plekken bevinden. Denk hierbij niet alleen aan een toilet maar ook een douche, bad of de gootsteen in de keuken.
Hoe kan u een verstopte afvoer zo snel mogelijk oplossen?

In wat volgt geven we enkele tips.

1. Handmatig ontstoppen

Handmatig ontstoppenkan op diverse manieren. Betreft het een verstopping in het toilet, kijk dan allereerst even of u misschien de oorzaak van de verstopping kunt zien. Soms kan het gaan om iets simpels, zoals een iets te grote opeenstapeling van toiletpapier of doekjes die niet voor het toilet geschikt zijn. In een dergelijk geval kunt u proberen om handmatig met een rubberen handschoen het object te verwijderen.

Is de verstopping niet zichtbaar, of betreft het een verstopping van bijvoorbeeld uw douche of wastafel waar u met de hand moeilijker aan kunt? Dan kunt u met een handmatige ontstopper trachten de verstopping als het ware “los te wrikken”. Plaats de ontstopper hiertoe op het afvoerputje dan wel in de hals van uw toilet. Trek licht aan de ontstopper om wat zuigkracht tot stand te laten komen. Vervolgens drukt u, ook weer lichtjes, de ontstopper in. Doe dit vooral niet te hard, omdat u hiermee riskeert de verstopping juist dieper te duwen. Herhaal dit een aantal malen en controleer of hiermee het probleem is opgelost.

2. Natuurlijk ontstoppingsmiddel

Lukt het niet om de verstopping handmatig te verwijderen, dan kunt u overwegen om zelf een middeltje te maken waarmee u de verstopping tracht weg te spoelen. Dit kan al met iets simpels als kokend water, waardoor de verstopping zal wegvloeien.
Ook kunt u het hete water mengen met wat afwasmiddel, omdat dit een vetoplossend effect heeft, met name in de keuken kan dit goed werken.
Een andere optie is een mengsel van baksoda, azijn en heet water. Dit heeft hetzelfde effect als afwasmiddel, maar is iets minder chemisch. Bij alle drie de opties giet u het mengsel door de afvoer en hopelijk is hiermee de verstopping verdwenen.

3. Chemisch ontstoppingsmiddel

Zit de verstopping er nog steeds, dan kan u een chemisch ontstoppingsmiddel proberen. Deze zijn tegenwoordig vrijwel overal te verkrijgen, zowel bij de drogist als de supermarkt. Lees alleen wel goed het etiket, want sommige middelen zijn bijtender dan andere. Om te voorkomen dat u de afvoer beschadigt, gebruikt u best een middel dat meerdere toepassingen heeft en voor diverse materialen geschikt is.

Ook dit chemisch ontstoppingsmiddel kunt u langzaam in de afvoer gieten. Meestal moet u daarna enkele uren tot een halve dag wachten om het middel goed z’n werk te laten doen. Daarna kunt nagaan of het heeft gewerkt door water door de afvoer te spoelen.

4. Doe beroep op een expert

Heeft u alle drie bovenstaande opties geprobeerd, maar zonder resultaat? Dan raden wij verdere doe-het-zelf acties af, omdat het probleem iets ingewikkelder kan zijn dan op het eerste gezicht waarneembaar is. In dat geval doet u best beroep op een expert. Ontstoppingsdienst DVI Ontstoppingen staat 7 dagen op 7, 24 uur op 24 voor u paraat.Wij komen dan zo snel mogelijk bij u langs, om de situatie nader te beoordelen en u een gepaste en snelle oplossing te bieden, zodat u in geen tijd van die vervelende verstopping af bent!