OntstoppingenGeurdetectieseptische putRegenputvijver & zwembadrioleringCamera inspectie

Hoe kan ik mijn wc ontstoppen met een trekveer?

Een verstopt toilet is geen pretje. Naast het feit dat u hoogstwaarschijnlijk last zult hebben van een nare geur, veroorzaakt een verstopte wc in het algemeen nogal wat overlast. In dit artikel leggen wij u uit wat een trekveer is en hoe u een verstopt toilet kan ontstoppen met een trekveer.


Hoe herkent u een verstopping in het toilet?


Een verstopt toilet kan meerdere symptomen hebben. De meest voor de hand liggende tekenen zijn natuurlijk wanneer uw toilet niet meer doorspoelt, of overstroomt. Maar soms kan het ook ietwat subtieler zijn, bijvoorbeeld wanneer water eventjes blijft staan in het toilet om alsnog weg te spoelen. In al deze gevallen kunt u trachten de oorzaak van een oppervlakkige verstopping te vinden (en te verwijderen) met een trekveer.


Hoe werkt een trekveer precies?


Een trekveer is in feite niets anders dan een lang voorwerp met een spiraalvormig uiteinde, waarmee u verstoppingen in enigszins smalle ruimten en holten mogelijk kunt verwijderen. Een trekveer in het toilet kan werken indien het een zacht object betreft zoals overtollig wc-papier, omdat dit aan de veer zal blijven hangen.

Het is echter handiger om voor een wc een ontstoppingsveer te gebruiken.
Waarom? Omdat deze op twee punten verschilt van een trekveer.

  1. Ten eerste heeft een ontstoppingsveer een haakje aan het uiteinde, waarmee eventuele objecten kunnen worden vastgehaakt en uit het toilet getrokken.
  2. Ten tweede kunt u op een ontstoppingsveer wat meer druk uitoefenen, waardoor een object sneller kan worden losgewrikt.


Het voordeel van beide veren is dat u het milieu niet belast met het gebruik van een ontstoppings- of trekveer. Dit in tegenstelling tot de vele voorhanden zijnde chemische ontstoppingsmiddelen. U kunt een veer zo goed als risicoloos gebruiken voor elke verstopping in huis, dus ook bijvoorbeeld de douche, keuken, sifon en dergelijke.


Stappenplan voor het ontstoppen van een wc met een trekveer


Wanneer u in het bezit bent van een ontstoppings- of trekveer, dan kunt u als volgt te werk gaan:

  • Plaats het uiteinde van de ontstoppings- of trekveer in de wc. Duw de veer dan langzaam naar beneden, steeds verder totdat u mogelijkerwijs de oorzaak van de verstopping kunt voelen.
  • U kunt bij een groot object ook het toilet losmaken, om de veer er vanaf de andere kan in te steken. Grotere elementen kunt u dan makkelijker verwijderen. Bent u echter angstig om dit zelf te doen? Schakel in dit stadium dan een expert in.
  • Duw dan voorzichtig en draai de veer tegelijkertijd, totdat het water weer gaat stromen. Dit kan eventjes duren en allicht vergt het wat oefening. U kunt ook met draaiende bewegingen de veer uit de wc halen om te kijken of er iets aan de veer blijft hangen, zoals toiletpapier of doekjes.


Schakel Ontstoppingsdienst DVI Ontstoppingen in bij diepere of ingewikkelde verstoppingen


Wanneer u er met een ontstoppings- of trekveer niet uit komt, dan raden wij aan een specialist in te schakelen die u verder kan helpen. Sommige verstoppingen zijn veel gecompliceerder dan op het eerste gezicht lijkt, bijvoorbeeld een verstopping diep in het riool.

Wilt u snel uw toilet laten ontstoppen? Bel ons vandaag nog op 0497/525.025 en wij maken direct een afspraak om langs te komen! Wij zijn 24 uur op 24, 7 dagen op 7 bereikbaar.

» Meer tips & advies